Veelvoorkomende problemen en oplossingen bij het gebruik van Zebra labels.

Zebra Label Probleemoplossing

We zijn experts in Zebra label probleemoplossing. We helpen u graag. Heeft uw Zebra labelprinter problemen? Bijvoorbeeld afdrukken die niet goed zijn, of leestoestellen die de labels niet meer herkennen? Met deze checklist kunt u veel Zebra Label Printer Problemen oplossen. Dan kunt u snel weer aan het werk!

Het oplossen van Zebra Etiket Printerfout lijkt moeilijk. Maar met de juiste aanpak is het meestal eenvoudiger dan u denkt. We zullen u stap voor stap begeleiden bij het omgaan met de moeilijkste problemen.

Misschien bent u nieuw met Zebra labelprinters, of juist ervaren. Onze tips helpen iedereen om snel weer te werken zonder haperingen.

Het niet goed werken van uw Zebra printer kan erg vervelend zijn. Zeker als er haast is om belangrijke labels te drukken. Daarom hebben we al onze expertise in Zebra Labelprinter Probleemoplossing samengebracht. Hiermee kunt u de meeste problemen zelf oplossen.

Belangrijkste Takeaways

 • Controleer de installatie en uitlijning van labels
 • Kalibreer de Zebra labelprinter voor optimale prestaties
 • Los problemen met de labelsensor op door juiste positionering
 • Pas printerinstellingen aan voor specifieke labelformaten en afdrukmethoden
 • Reinig de printkop regelmatig voor een consistente afdrukkwaliteit
 • Maak uw besturingssysteem en printerdrivers altijd up-to-date

Installatie en uitlijning van labels

Het is cruciaal om labels goed te installeren en uit te lijnen in een Zebra labelprinter. Een verkeerde plaatsing zorgt voor slechte prints en stilstand. We leggen uit hoe je problemen met Zebra labels kunt voorkomen.

Foutieve installatie van labels

Ongelukkige plaatsing van de labelrol veroorzaakt vaak problemen. Dit gebeurt als de printer geschokt is tijdens vervoer. Zet de labelrol zorgvuldig tussen de geleiders en zorg dat die vrij kan bewegen.

Uitlijning van de labelrol

Na de installatie is het checken en eventueel corrigeren van de labelrol belangrijk. Volg deze stappen:

 1. Vind de gele geleiders onder de printerkap.
 2. Schuif ze zodat de labelrol vrij kan bewegen.
 3. Zet de labelrol vast met het grijze schuifje.
 4. Test of de labels goed lopen en gedrukt worden.

Door de printer regelmatig te checken en onderhouden, vermijd je veel problemen. Een juist uitgelijnde printer en goede labels zorgen voor soepel printen.

Kalibratie van de Zebra labelprinter

Als de afdruk te groot of te klein is, moet u misschien kalibreren. Soms drukt de printer meerdere labels af terwijl u dat niet wilt. Door dit te fixen, print u weer perfect.

U kunt uw printer op twee manieren kalibreren. Dit kan via de instellingen op de printer of met de knoppen op de printer zelf.

Kalibratie via printerinstellingen

De eerste methode is makkelijk. U doet dit via de computer. Volg deze simpele stappen:

 1. Open de printerinstellingen op uw computer
 2. Ga naar het tabblad “Onderhoud”
 3. Klik op “Kalibreren”
 4. Volg de instructies op het scherm om het kalibratieproces te voltooien

Als u deze stappen volgt, werkt uw Zebra labelprinter weer goed. Problemen met labelgrootte verdwijnen.

Kalibratie met printerknoppen

De tweede manier is met de knoppen op de printer. Dit is snel en gemakkelijk, en zonder pc. Hier is wat u doet:

 1. Zorg ervoor dat uw Zebra labelprinter is ingeschakeld
 2. Houd de twee buitenste knoppen op de printer ingedrukt
 3. Blijf de knoppen ingedrukt houden totdat er iets gebeurt (meestal begint de printer te piepen of knipperen)
 4. Laat de knoppen los

Als u nu de knoppen loslaat, start de printer zelf met kalibreren. Zodra dat klaar is, is uw printer weer goed.

Regelmatig kalibreren is slim. Hierdoor blijven uw prints altijd top. Zo voorkomt u problemen en bespaart u tijd en geld.

Zorg dat kalibratie een standaard onderdeel is van uw printeronderhoud.

Problemen met de labelsensor

Een vaak voorkomend probleem bij Zebra labelprinters is een scheve sensor. Dit veroorzaakt problemen met het detecteren van de etikettussenruimtes. Hierdoor kan de printer afdrukken van lage kwaliteit maken of meerdere etiketten tegelijk uitwerpen. Gelukkig is er de Zebra label printer sensor uitlijning om dit op te lossen.

Vaak hebben Zebra labelprinters een sensor die je kunt bewegen. Deze sensor leest de tussenruimte van de etiketten. Hier zie je hoe je dit goed kunt uitlijnen:

 1. Open de klep.
 2. Zoek de gele knop onderaan de voorkant van de printer. Dit is de sensor.
 3. Schuif de sensor totdat het midden bij het icoontje in de printer staat.
 4. Sluit de klep.

Door de Zebra label printer sensor uitlijning juist af te stellen, zal de tussenruimte van de etiketten weer goed gelezen worden. Dit betekent betere afdrukkwaliteit en minder labelverspilling.

Tip: Check regelmatig de sensoruitlijning voor goede afdrukken en minder printerproblemen.

Door de sensor van de Zebra label printer correct af te stellen, los je veelvoorkomende problemen makkelijk op. Zo hou je de etikettering binnen je bedrijf nauwkeurig en efficiënt.

Aanpassen van printerinstellingen

Om het beste uit uw Zebra labelprinter te halen, zijn de juiste instellingen belangrijk. Met de goede Zebra Label Printer instellingen kunt u problemen vermijden en afdrukken van hoge kwaliteit maken. We leren u enkele belangrijke aanpassingen kennen via de Zebra Label Software.

Controleren van labelformaat

Zorg eerst dat het labelformaat klopt met de werkelijke labelgrootte. Stel dit in bij Pagina Instelling > Materiaal instellingen. Het juiste formaat kiezen voorkomt fouten bij de afdruk.

Instellen van eenheden

Kies millimeters als eenheid voor consistente resultaten. Dit is ook onder Pagina Instelling te vinden. Het gebruik van millimeters vermindert fouten en laat uw Zebra printer soepel werken.

Aanpassen van snelheid en densiteit

Printsnelheid en densiteit beïnvloeden hoe uw labels eruitzien. Soms moet u deze instellingen aanpassen voor de beste resultaten. Door verschillende instellingen te proberen, vindt u de beste balans tussen kwaliteit en snelheid.

Instellen van afdrukmethode

Er zijn twee manieren om af te drukken: direct thermisch en thermal transfer. Kies afhankelijk van uw printer en labels. Direct thermisch vereist speciaal papier, terwijl thermal transfer een lint gebruikt. Kies de juiste methode om problemen te voorkomen.

Instelling Aanbevolen Waarde Impact
Labelformaat Overeenkomend met labelrol Voorkomt uitlijningsproblemen
Eenheden Millimeters Consistente afmetingen en marges
Printsnelheid Optimaliseren voor kwaliteit en productiviteit Beïnvloedt algehele printkwaliteit
Printdensiteit Aanpassen voor optimale resultaten Bepaalt zwartheid van afdruk
Afdrukmethode Direct thermisch of thermal transfer Hangt af van printermodel en labels

Stel uw printer in met de juiste waarden via de Zebra Label Software. Dit bespaart veelvoorkomende problemen. Neem de tijd om de beste waarden te vinden, voor betrouwbare afdrukken met uw Zebra printer.

Connectiviteitsproblemen met de computer

Zebra printers werken meestal goed met uw computer. Soms zijn er problemen met de USB als de computer is afgesloten. Dit is lastig omdat u dan geen labels kunt printen, ook al werken de printer en computer samen.

Verlies van verbinding na slaapstand

Als uw computer in slaapstand gaat, kan de Zebra printer de verbinding verliezen. Dit gebeurt omdat Windows de USB-poorten uit zet om batterij te sparen. Het is goed voor de batterij, maar lastig omdat afdrukken niet meer lukt.

Oplossingen voor Windows 10

Maar er is een oplossing voor deze problemen:

 1. Open het Configuratiescherm en ga naar Energiebeheer.
 2. Zet de selectieve USB-onderbreking op ‘Uitgeschakeld’.
 3. Open Apparaatbeheer en kies de USB-hoofdhubs.
 4. Klik met rechts op elke USB-hoofdhub en kies Eigenschappen.
 5. Doe dit voor het Energiebeheer tabblad en vink ‘De computer mag dit apparaat uitschakelen om energie te besparen’ uit.
 6. Sla de instellingen op door op OK te drukken.

Door dit te doen, blijven de USB-poorten actief tijdens de slaapstand. Zo blijft uw printer klaar voor gebruik. Dit zorgt voor minder problemen met afdrukken en een betere ervaring.

Zebra Label Probleemoplossing

Lightspeed Retail POS helpt bij het oplossen van veelgemaakte fouten met Zebra ZD labelprinters. Wanneer u print vanaf uw computer, ziet u de status in de Lightspeed Hub. Zo weet u snel of er problemen zijn, zoals geen verbinding of papier op.

Lightspeed Retail POS maakt het makkelijk om printerproblemen aan te pakken. Het geeft stap voor stap uitleg om snel weer operationeel te zijn. Dit minimaliseert tijd zonder productie.

Ook bij reparatie biedt Lightspeed Retail POS hulp. Het helpt bij het vinden van hardwareproblemen en laat zien hoe u ze zelf kunt oplossen. Zo hoeft u minder vaak externe hulp in te schakelen en bespaart u kosten.

Dankzij Lightspeed Retail POS kunnen onze Zebra labelprinters goed blijven draaien. Zo lopen onze zaken geen vertraging op.

Lightspeed Retail POS helpt ons snel in te grijpen bij problemen. Het volgt heldere stappen om problemen op te lossen. We kunnen problemen met hardware herkennen en zelf repareren, waardoor we werken zonder stilstand houden.

Met Lightspeed Retail POS beheren we onze Zebra labelprinters zonder moeite. We lossen problemen snel op en houden onze zaak draaiende.

Reiniging van de printkop

Als uw Zebra labelprinter vage afdrukken maakt, kan de printkop vuil zijn. Het is belangrijk om deze schoon te maken. Dit herstelt de afdrukkwaliteit. Gelukkig kunt u de printkop makkelijk zelf reinigen. U heeft alleen een doekje en wat schoonmaakalcohol nodig.

Volg deze simpele stappen om uw Zebra label printer schoon te maken:

 1. Zet de labelprinter uit. Open de klep om bij de printkop te kunnen.
 2. Maak een doekje vochtig met schoonmaakalcohol. Gebruik geen ander schoonmaakmiddel. Dit kan de printkop beschadigen.
 3. Veeg zachtjes over de printkop. Zo verwijdert u vuil en resten van etiketten. Reinig ook de randen van de printkop goed.
 4. Laat de printkop drogen aan de lucht. Sluit daarna de klep.

Maak na het reinigen een testafdruk. Zo ziet u of de kwaliteit verbeterd is. Zijn de afdrukken nog steeds niet scherp? Dan moet u misschien opnieuw schoonmaken. Of controleer andere mogelijke oorzaken, zoals oude etiketten of foute instellingen.

Goed onderhoud, waaronder het schoonhouden van de printkop, verlengt de levensduur van uw Zebra labelprinter. Door dit regelmatig te doen, voorkomt u veelvoorkomende problemen met de afdrukkwaliteit. Dit maakt uw labelprinter betrouwbaarder.

Controleren op Windows-updates

Het is heel belangrijk om uw Windows-systeem up-to-date te houden. Dit zorgt ervoor dat uw Zebra labelprinter goed blijft werken. Achterstallige updates kunnen printproblemen veroorzaken.

Belang van up-to-date houden van het besturingssysteem

Als u update, werkt alles beter. Dat geldt ook voor het volgende:

 • Uw Zebra labelprinter presteert stabieler
 • Problemen met bugs en compatibiliteit worden opgelost
 • U krijgt nieuwe printerfuncties en opties
 • Uw systeem is beter beschermd tegen gevaren

Daarom mag u updates niet vergeten. Installeer ze tijdig om problemen te voorkomen.

Tip: Laat uw Windows-systeem automatisch bijwerken voor de nieuwste verbeteringen en fixes.

Zo vindt u handmatig beschikbare updates:

 1. Open Windows-instellingen via het startmenu of Windows-toets + I
 2. Ga naar ‘Bijwerken en beveiliging’
 3. Kies ‘Windows Update’ in het linker menu
 4. Klik op ‘Naar updates zoeken’
 5. Installeer de updates en herstart uw systeem als het nodig is

Doe deze stappen regelmatig. Zo werkt uw Windows-systeem altijd goed met uw Zebra labelprinter. Bij hulp, bel onze experts.

Offline printen

Soms geeft uw Zebra labelprinter de status ‘offline’. Dit betekent dat hij niet communiceert met uw computer. Daarom kunt u tijdelijk geen labels printen. Gelukkig zijn er stappen om dit probleem te verhelpen.

Oorzaken van offline status van de printer

Een Zebra labelprinter kan om verschillende redenen offline gaan. Dit kan gebeuren door:

 • Losse of beschadigde kabelverbindingen
 • Problemen met de stroomtoevoer
 • Softwarematige storingen
 • Onjuiste printerinstellingen

Zebra labelprinter offline problemen oplossen

Oplossingen voor offline printen

Om uw Zebra labelprinter weer online te krijgen, volg deze stappen:

 1. Check alle kabels om zeker te zijn dat ze goed zitten en heel zijn.
 2. Zet de printer eerst uit en dan weer aan. Dit helpt bij softwareproblemen.
 3. Herstart uw computer. Dit kan communicatieproblemen oplossen.
 4. Zorg dat de printer juist is ingesteld. Kijk of de printerkeuze en instellingen kloppen voor uw labels.

Met deze stappen kunt u veel Zebra labelprinter problemen oplossen en weer printen.

Als na deze stappen het probleem niet opgelost is, neem dan contact op met onze technische ondersteuning. Zij helpen u graag verder zodat u snel weer labels kunt afdrukken.

Resetten naar fabrieksinstellingen

Heeft uw Zebra labelprinter steeds problemen? Het kan zijn dat resetten naar fabrieksinstellingen de oplossing is. Dit zorgt ervoor dat de printer terugkeert naar zijn originele staat.

Het is makkelijk om de printer te resetten. Volg deze stappen:

 1. Zet de printer uit door de aan/uit-knop in te drukken.
 2. Houd de knoppen “Pause” en “Feed” ingedrukt terwijl u de printer weer aanzet.
 3. Blijf de knoppen ingedrukt houden tot alleen de statusindicator brandt.
 4. Laat de knoppen los. De printer is nu gereset naar fabrieksinstellingen.

Na het resetten moet u de instellingen opnieuw aanpassen. Stel de labelgrootte, printsnelheid en densiteit in volgens uw behoeften.

Resetten is vaak de beste oplossing voor hardnekkige problemen. Het brengt uw printer terug in goede conditie en herstelt de afdrukkwaliteit.

Tip: Schrijf uw aangepaste instellingen op. Zo kunt u ze na resetten makkelijk opnieuw instellen.

Nu weet u hoe de Zebra printer te resetten. Dit lost problemen snel op en verbetert de productiviteit van de printer.

Handmatig installeren van de Zebra labelprinter in Windows

Het installeren van een Zebra labelprinter op Windows is simpel. Dit geldt ook voor de Zebra ZD410. Volg slechts een paar stappen en je printer werkt perfect.

Bevestigen van de printer als niet-gespecificeerd apparaat

Eerst verbind je de Zebra ZD410 met je computer via USB. Windows zal de printer dan vinden en proberen te verbinden. Het kan voorkomen dat hij eerst als ‘niet-gespecificeerd’ verschijnt. Maak je geen zorgen, dat hoort erbij als je handmatig installeert.

Bijwerken van de printerdriver

Zie je de ZD410 als niet-herkend in je apparatenlijst? Ga dan naar Apparaatbeheer in Windows. Je zal hem zien onder ‘Overige apparaten’. Klik met rechts erop en kies ‘Drivers bijwerken’. Laat Windows daarna automatisch de juiste driver vinden.

Na deze update, zal je ZD410 bij ‘Printers’ in Apparaatbeheer staan. Dit betekent dat je de installatie met succes hebt afgerond. Nu kun je labels printen.

Stap Actie
1 Sluit de Zebra ZD410 aan via USB
2 Bevestig de printer als niet-gespecificeerd apparaat
3 Ga naar Apparaatbeheer
4 Zoek de ZD410 onder ‘Overige apparaten’
5 Rechtsklik en selecteer ‘Drivers bijwerken’
6 Laat Windows automatisch zoeken naar de meest recente driver
7 Vind de Zebra ZD410 terug onder ‘Printers’

Volg deze stappen en je hebt je Zebra printer snel werkend. Met de juiste driver print je zorgeloos labels voor je bedrijf.

Aanpassen van driver-instellingen voor verschillende labelgroottes

Voor de Zebra ZD410 labelprinter moet je de juiste driver-instellingen kiezen. Dat hangt af van het label dat je afdrukt. Gebruik de EPL-driver voor normale, alternatieve en kleine labels. Voor sieraden-labels heb je de ZPL-driver nodig.

Meestal kiest de printer automatisch de ZPL-driver. Maar om beter samen te werken met uw labelgrootte, is het goed om soms de EPL-driver te gebruiken. Hier is hoe:

 1. Open de printereigenschappen van uw Zebra ZD410.
 2. Klik op “Nieuwe driver”.
 3. Kies de “ZDesigner ZD410-203dpi EPL” driver.
 4. Open de “Printerinstellingen” tab.
 5. Zet een vinkje bij “Gebruik altijd de driver instellingen”.

Zebra Printer Driver Instellingen

Met de juiste printerinstellingen werkt uw labelprinter perfect. Kies de beste Zebra ZPL of EPL Driver voor zorgeloos printen.

Tip: Probeer verschillende instellingen voor de beste kwaliteit en snelheid met uw labels.

Labelgrootte Aanbevolen Driver
Normale labels EPL-driver
Alternatieve labels EPL-driver
Kleine labels EPL-driver
Sieraden-labels ZPL-driver

Volg deze tips voor betere prestaties van uw labelprinter. Stem de instellingen goed af op uw labelbehoeften voor de beste resultaten.

Conclusie

We hebben je door een uitgebreide handleiding voor de Zebra labelprinter geleid. We behandelden veel voorkomende problemen en hun oplossingen. Leer hoe je labels op de juiste manier plaatst en de printer kalibreert. Het aanpassen van instellingen kan veel problemen verhelpen.

Ook is regelmatig onderhoud belangrijk. Reinig de printkop en update de drivers vaak. Zo blijft je printer goed werken.

Denk altijd aan onze Zebra labelprinter tips als er problemen zijn. Controleer de labelinstallatie en zorg dat de labelsensor recht staat. Pas de instellingen aan en installeer de printer handmatig in Windows, als dat moet. Door stap voor stap te werken, kun je veel problemen zelf oplossen.

Als je na het proberen van de tips nog problemen hebt, helpen wij graag verder. Ons team van specialisten ondersteunt je. Zo houden we je Zebra labelprinter in topconditie, en kun jij je beter op je werk focussen.

FAQ

Q: Hoe kan ik problemen met de installatie en uitlijning van labels in mijn Zebra labelprinter oplossen?

A: Let goed op hoe je de labelrol plaatst. Zorg dat hij tussen de twee geleiders zit. Verschuif de geleiders en laat de rol lichtjes zweven. Vergeet niet de rol te vergrendelen met een schuivertje aan de linkerkant van de geleiders.

Q: Wat moet ik doen als de afgedrukte tekst niet goed past binnen de labels of als de printer meerdere labels uitwerpt terwijl ik maar één printopdracht gaf?

A: Probeer de printer opnieuw in te stellen door te kalibreren. Ga naar de printerinstellingen en kies voor kalibreren. Of houd de twee buitenste knoppen van de printer ingedrukt totdat er iets verandert.

Q: Hoe kan ik de labelsensor goed uitlijnen?

A: Open de printerklep en zoek onder het papier. Daar vind je een gele knop. Dit is de sensor. Zorg dat deze in het midden staat, precies volgens het icoontje in de printer.

Q: Wat moet ik doen als mijn Zebra printer de verbinding met de computer verliest nadat die in slaapstand is gegaan?

A: Voor Windows 10, pas het Energiebeheer aan. Zet de optie voor USB-onderbreking op ‘Uitgeschakeld’. Vervolgens, in Apparaatbeheer, schakel de energiebesparing uit voor de USB-hoofdhubs.

Q: Hoe kan ik veelvoorkomende foutmeldingen bij Zebra ZD410, ZD420 of ZD421 labelprinters oplossen met Lightspeed Retail POS?

A: Als u met Lightspeed Hub print, ziet u de printerstatus gemakkelijk. Check de Hub of de Apparaten-pagina. Zo kunt u snel probleempjes oplossen als de printer offline is of ander onderhoud nodig heeft.

Q: Wat moet ik doen als mijn Zebra labelprinter minder goed zichtbare afdrukken produceert?

A: De printkop moet schoongemaakt worden omdat het vies is. Zet de Zebra printer uit en open de klep. Maak dan de printkop voorzichtig schoon met een doekje en schoonmaakalcohol. Sluit daarna de printer. Maak een testafdruk om te zien of de afdrukkwaliteit is verbeterd.

Q: Hoe kan ik mijn Zebra labelprinter weer online krijgen als deze offline is?

A: Controleer eerst of alle kabels goed zijn aangesloten. Herstart dan de printer en de computer. Hierdoor zou de printer weer online moeten komen.

Q: Hoe kan ik mijn Zebra labelprinter resetten naar de standaard fabrieksinstellingen?

A: Zet de printer uit, en houd de knoppen Pause en Feed tegelijk ingedrukt. Zet dan de printer aan. Blijf de knoppen vasthouden tot de statusindicator een enkel lichtje toont. Nu is de printer gereset naar de fabrieksinstellingen.

Q: Welke driver heb ik nodig voor mijn Zebra ZD410, afhankelijk van het formaat van mijn labels?

A: Voor verschillende labels hebben verschillende drivers nodig. Normale labels gebruiken de EPL-driver, sieradenlabels gebruiken de ZPL-driver. Ga naar Printereigenschappen, kies voor Nieuwe driver en selecteer daar de juiste driver voor jouw labels. Zorg dat ‘Gebruik altijd de driver instellingen’ aangevinkt staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *