Hoeveel pagina’s kan ik printen met mijn inkt- of tonercartridge? Wat betekent een 5% dekking op A4-formaat eigenlijk?

hoeveel -pagina

Om te beginnen is het belangrijk om te weten waarom er een standaard van 5% paginaopbrengst op A4-formaat wordt gebruikt. Waarom niet bijvoorbeeld 10%? Het antwoord is eenvoudig: het is een internationaal afgesproken standaard, genaamd de ISO/IEC 19752 standaard. Vóór deze standaard hanteerde elke fabrikant zijn eigen methode om te bepalen hoeveel pagina’s een cartridge kon printen, wat tot veel verwarring bij de consument leidde. Tegenwoordig hanteren fabrikanten een 5% paginadekking om te berekenen hoeveel afdrukken een cartridge kan maken.

Maar hoe wordt deze test eigenlijk uitgevoerd? De test wordt uitgevoerd onder normale instellingen op een geschikte printer, met normaal 80gr/m2 A4-papier en in omstandigheden vergelijkbaar met kantoor- en thuisgebruik. Een groep van 5 pagina’s wordt herhaaldelijk afgedrukt totdat de cartridge leeg is. De cartridge wordt als leeg beschouwd als de printer een signaal geeft of als de kwaliteit van de afdrukken aanzienlijk is verslechterd. In totaal worden 3 printers getest en het gemiddelde wordt gebruikt als de paginaopbrengst, ook wel bekend als “page yield”.

Maar hoeveel is die 5% eigenlijk? Om dat te zien, hebben we het programma APFill voor Windows gebruikt, met het lettertype ‘Calibri’ en een grootte van 11 punt. Hieronder staan voorbeelden van drie A4’tjes: de eerste met een paginadekking van 5% (de standaard norm), de tweede met afbeeldingen en een paginadekking van 18,08%, en het laatste voorbeeld is een DVD-cover met een paginadekking van maar liefst 37,45%, wat gelijk staat aan meer dan 7 pagina’s met 5% paginadekking.

Onze conclusie is dat als je A4’tjes print die voor 5% gevuld zijn met tekst, zoals in het eerste voorbeeld, het aantal pagina’s dat vermeld staat bij een artikel goed overeenkomt met de werkelijkheid. Als er meer tekst op je document staat, neemt de paginadekking toe en daalt de verwachte hoeveelheid afdrukken van je inkt- of tonercartridge. Vooral bij foto’s of afbeeldingen in een document gaat de paginadekking fors omhoog en daalt de gebruiksduur van je cartridge dus fors sneller.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door deze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.