5 tips om inkt te besparen

5 tips om inkt te besparen

We werken steeds duurzamer. Niet alleen op kantoor, maar ook thuis wordt er rekening gehouden met de natuur en het milieu. De term ‘paperless office’ is voor veel bedrijven de nieuwe standaard. Hoewel veel bedrijven hun best doen om zonder papier te werken, is de printer vaak een must. Probeer de printer zo duurzaam mogelijk te gebruiken, zowel thuis als op kantoor. Bij de volgende 5 tips helpen we je om papier, inkt en energie te verminderen.  

1. Maak gebruik van een duurzame lettertype

Het lettertype dat u gebruikt, bepaalt de hoeveelheid inkt die wordt gebruikt. Vetgedrukte lettertypen hebben meer inkt nodig dan dunne lettertypen. Als u een groot aantal pagina’s met tekst wilt afdrukken, heeft de snelheid van het lettertype een grote invloed op het inktverbruik. Calibri-, Verdana- en Arial-lettertypen zijn de meest voordelige van de standaard lettertypen die op uw computer beschikbaar zijn. Daarnaast is ook specifieke ecofont software verkrijgbaar. Deze lettertypen hebben kleine gaatjes in de letters om inkt te besparen. Deze gaatjes zijn zo klein dat ze met het blote oog niet te zien zijn. Ook worden onnodige afbeeldingen verwijderd, zodat u alleen de benodigde tekst afdrukt.

2. Ga zuinig om met inktcartridges

Door duurzame lettertypen te gebruiken en alleen af ​​te drukken wat nodig is, verbruikt u al minder inkt. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om alleen in zwart-wit te printen in plaats van in kleur. Door niet-noodzakelijke afbeeldingen uit de tekst te verwijderen voordat u gaat afdrukken, kan ook veel inkt worden bespaard. Onze Toners-kopen huismerk cartridges bevatten meer inkt dan originele cartridges. Hierdoor kunt u langer printen en afval verminderen.

3. Gebruik een zuinige printer

Hier wordt meestal niet over nagedacht, maar voordat je een printer aanschaft, kun je het beste kijken naar het energieverbruik. De technische specificaties van de printer laten zien of je een zuinige printer hebt. Een inefficiënte printer lijkt misschien goedkoper – en dus aantrekkelijker – maar is in werkelijkheid duurder omdat hij niet efficiënt met inkt en energie omgaat. Zet de printer ‘s nachts uit om het energieverbruik te minimaliseren. Indien mogelijk is een andere energiebesparende optie het inschakelen van de stand-bymodus. Maak het uzelf makkelijk door een printer aan te schaffen met automatische on/off functionaliteit. Deze printers worden automatisch uitgeschakeld na een periode van inactiviteit

4. Verminder uw papiergebruik

In een duurzame omgeving is de eerste vraag met betrekking tot printen, is het echt nodig om deze pagina op papier af te drukken? Je print dus echt alleen als je de documenten op papier nodig hebt. Wil je veel documenten printen? Kijk dan of je aan beide kanten kunt printen. Dit bespaart sowieso al 50% van het papier.

5. Creatief met papier

We kunnen ons goed voorstellen dat bepaalde uitingen gedrukt moeten worden, zoals posters, flyers of hand-outs. Ga hier op een interessante manier mee om, bijvoorbeeld door je kaart of dossier af te drukken op groeipapier. Dit is gerecycled papier dat voorzien is van bloemzaadjes. Wanneer documenten niet meer nodig zijn, kunnen er prachtige bloemen of kruiden groeien. Om zo duurzaam mogelijk te werken, raden wij u aan om zoveel mogelijk documenten digitaal na te kijken. 

Als je toch moet printen, onthoud dan deze 5 tips. Dit lijkt een kleine stap richting duurzame ontwikkeling, maar als we allemaal beginnen met kleine stapjes, kunnen we samen een groot verschil maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door deze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.